הכנה לחיים
תהליך המעבר ממעמד של תלמיד בבית הספר לבוגר החי בקהילה הוא אחד מתהליכי המעבר
המשמעותיים והמורכבים במעגל חיי אדם. בתהליך זה כל אחד זקוק לתמיכה והשונות מתבטאת
ברמת אינטנסיביות של התמיכה ובמרכיביה. תלמידים עם מוגבלוּת שכלית זקוקים לתמיכה רבה וכוללנית בעת תהליך המעבר, זאת בשל קשיי הסתגלות בתחומי חיים רבים ובשל חוסר נגישוּת ואִי התאמה של החברה לצורכיהם.
בתהליך תכנון הלימודים חשוב להכין את התלמיד עם הצרכים המיוחדים למעברים. במיוחד נכון הדבר כאשר מדובר במעבר מחיי תלמיד בבית הספר אל חיי אדם בוגר מחוץ לביה"ס. לקראת המעבר אנו עושים כמיטב יכולתנו להכין את התלמידים לעבור בצורה חלקה ככל האפשר בגשר שבין סביבה מובנית, מוכרת ובטוחה כמו בבית הספר לבין סביבה חדשה, משתנה ובעלת כללים משלה בעולם של מבוגרים. לשם כך, בית הספר מכין תוכניות לימודים במגוון תחומים תפקודיים הנדרשים לאדם החיי בקהילה כבוגר.
השתלבות בעולם העבודה נתפסת כמדד עיקרי להצלחה בתחום השיקום (לוריא ודובדבני2009). תלמידים והורים מדווחים כי יש בהם רצון עז להשתלב בעבודה, וגם מעצבי מדיניות שואפים
להכליל אוכלוסיות מוחלשות במעגל העבודה (ועדת לרון 2005).
אנחנו בבית ספר "גלים" בחרנו לעבוד לפי תוכנית מעבר שנקראת תוכנית "אסיף".
התפיסות התאורטיות בבסיס ערכה זו הן ראיית הילד במרכז, עקרון איכות חיים וראייה הוליסטית של כלל צרכיו,
בעזרת ערכה זו אנו אוספים נתונים משולבים ע"י צוות רב מקצועי הכולל -
מחנכים, מורי מקצוע, עובדת סוציאלית ועובדי מקצועות הבריאות למיניהם ומטרתו להכיר לעומק את תפקודו של התלמיד. מחנכי הכתות הם מנהלי התוכנית של תלמיד (CASE MANEGER) .
איסוף הנתונים נעשה באמצעות תצפיות ישירות והן ע"י עריכת ראיונות עם התלמיד ומשפחתו. שילוב זה בין גורמים שונים המספקים נתונים לתכנית המעבר האישית תורם רבות להבנת צרכי התלמיד.
בתהליך אסוף הנתונים שותפים: המתבגר ומשפחתו וצוות בית הספר.
שיתוף התלמיד ומשפחתו הינו חיוני בבניית תכנית המעבר. שיתוף זה מתבטא בהבהרות לתלמיד מה משמעות שיתופו, תרגול ואימון כיצד נקבעות המטרות והשפעתו על קביעתן. כמו כן, אנו מטפחים את יכולתו לזהות את העדפותיו וכישוריו וללמדו מהי שותפות בקבלת החלטות וכיצד דעותיו ועמדתו יבואו לידי ביטוי בקביעת תכנית המעבר.
מבנה תכנית "מעבר" אישית
תוכנית המעבר האישית תתווה את ראיית עתידו של התלמיד בבית ספרנו לכשיסיים את ביה"ס בגיל 21. על בסיס התכנית, תקבע תכנית הלימודים האישית לכל תלמיד, מדי שנה.
התכניות האישיות של כלל תלמידי הכיתה מהוות בסיס לתכנית כיתתית קבוצתית ולעבודה עם הכיתה כולה בהתאם למטרות קידום משותפות.